Tangara Mexicana -Turquoise Tangara-

Tangara Mexicana  – Turquoise Tangara

Tangara Mexicana  - Turquoise Tangara  Arjen den Boer

 

KWEEKVERSLAG TURQOISETANGARA
PDF – 70,1 KB 879 downloads

Beschrijving: De Turquoise tangara is een schitterende vogel van zo’n14 cm. Tussen de verschillende ondersoorten is iets verschil in grote. De kop en borst zijn blauw, het rugdek gitzwart met op de vleugels een fijne blauwe omzoming van de vleugelpennen. Afhankelijk van de ondersoort hebben ze een opvallende Turquoise vlek op de vleugel. Er is een ondersoort waarbij deze vlek dezelfde blauwe kleur als de kop en borst heeft. De flanken zijn blauw zwart geschubd en de buikkleur kan variëren van roomwit, zachtgeel tot diep geel. De buikkleur is afhankelijk van de ondersoort maar binnen een zelfde ondersoort kan ook verschil in intensiteit van de gele kleur voorkomen.

 Soorten/ondersoorten:

Tangara Mexicana Mexicana

Tangara mexicana Brasilienses

Tangara Mexicana Vieiloti

Tangara Mexicana Bolivia

Tangara Mexicana Media

Land van herkomst: Zuid Amerika: Amazone en zuid oost Brazilië.

Oorspronkelijk biotoop: Bosrijk gebied.

Natuurhistorische gegevens:

De Turquoise tangara is 14 cm. lang en weegt ongeveer20 gram.

De ringmaat is 2.9 mm.

Huisvesting: Mijn tangara’s verblijven tijdens de kweek(2011/2012/2013) in kooien van 2.40 x 0.55 x0.55 cm. Als aankleding heb ik er meestal een kleine kamerplant instaan en enkele takken van conifeer of spar. Dit is overigens niet noodzakelijk. Belangrijk bij de Turquoise tangara is dat hij kan vluchten bij stress situaties. Hiervoor is de lengte van de kooi belangrijk. Idealiter kunnen ze vanuit de kooi in een aansluitende vlucht of kooi komen, zodat ze bij het voeren of andere stressvolle situaties uit het zicht kunnen komen. Stress is naar mijn mening de grootste ziekte veroorzaker bij deze vogels.  

De verlichting brandt het hele jaar door 14 uren per dag. De temperatuur komt niet onder de 14 graden.

Jonge vogels en vogels buiten de kweek hebben de beschikking over een buitenvolière van 4.0 x 2.0 meter. Hierin staan enkele bamboe planten en wat boomstammen. Vanuit deze volière kunnen ze altijd naar het binnenverblijf waar ik ook voer. Als er de beschikking is over een verwarmt nachthok kunnen de tangara’s ’s winters prima overdag naar buiten.

Voedsel: Basisvoer wat ik het hele jaar door verstrek aan alle tangara’s:

Tovo universeel en Exotenmix(Avian) 2 delen Tovo en 1 deel Exotenmix met een schepje NutriBird Uni Complet.

Elke dag vers fruit, een stukje appel, banaan, peer, druif of papaya.

Eivoer: 180 gramcouscous met 275 ml. Water. Dit moet een uurtje staan zodat het water goed in de couscous kan trekken. 6 eieren toevoegen en goed mixen. Dit giet ik in een flexibele cakevorm en zet deze 45 minuten in de oven bij 200 graden. Als de cake goed is afgekoeld snij ik hem in 6 gelijke stukken en maak het fijn in de foodprocessor. Hierna kan het de vriezer in. Elke dag haal ik genoeg voor 1 dag uit de vriezer en meng hier een schepje Aves opfok en pinky’s en buffalows doorheen.        

Tijdens de kweek verstrek ik dit eivoer elke dag. Buiten de kweek2 a3 keer per week.

Het fokken:  Bij voldoende licht en (eiwitrijk)voedsel zullen gezonde vogels onder normale omstandigheden tot broeden overgaan. Hierdoor is het kweekseizoen grotendeels door de kweker zelf te bepalen. Bij mij begint het kweekseizoen rond november/ december en als alles goed gaat laat ik de vogels drie a vier rondes doen. Een week of zes voor aanvang van de kweek krijgen kweekkoppels elke dag eivoer en word het levend voer langzaam aan wat opgevoerd. Bij het plaatsen van de koppels in de kweekkooi worden direct tralienestkastjes opgehangen en nestmateriaal verstrekt. De tangara’s maken een mooi nest van kokostouw en als afwerking sisal en watten. Een a twee dagen voor het leggen gaat de pop steeds dikker zitten en als je niet beter weet denk je dat zij ziek is. Het zal echter niet lang duren voordat het eerste ei gelegd word. Rond deze tijd neem ik regelmatig paringen waar en bied de man de pop insecten aan. Het legsel bestaat uit twee of drie eieren. Zeker in deze periode is het belangrijk stress te vermijden omdat de vogels nu vatbaar zijn voor ziekten waaronder het toeslaan van atoxoplasmose en schimmels. Mijn mening is dat atoxoplasmose vooral toeslaat na perioden van stress.

Na dertien dagen komen de eieren uit. De eerste tijd worden de jongen hoofdzakelijk gevoerd met wasmotlarven die ik in kleine stukjes knip en bepoeder met vitamines/mineralen. Ook levende buffalows worden de eerste dagen wel gevoerd. De vijfde dag moeten de jongen geringd worden met ringmaat 2.9. De 13e of 14 e dag vliegen de jongen uit en ze komen dan niet meer terug in het nest. Als de jongen 35 dagen oud zijn, zijn ze zelfstandig en kunnen ze uitgevangen worden. In een grotere kooi of volière kunnen de jongen bij de ouders gelaten worden en kunnen jongen zelfs mee gaan voeren bij een volgende ronde. In een kweekkooi is het verstandig de jongen zodra ze zelfstandig zijn uit te vangen.

Het kan voorkomen dat de man agressief word en apart gezet moet worden tijdens de kweek. Bij voorkeur blijft de man in het zicht van de pop. De pop kan de jongen prima alleen groot brengen. De man word na het uitvangen van de jongen weer bij de pop gezet. Uiteraard geniet het de voorkeur de man bij de pop te laten zodat hij mee kan voeren.

           

Sociaal gedrag: Bij voorkeur worden Turquoise tangara’s apart per koppel gehouden. In grotere ruimten kan 1 man met meerdere poppen worden gehouden. In hele grote verblijven, bijvoorbeeld een grote volière kas, kunnen zelfs meerdere koppels samen gehouden worden. Jongen van de ene ronde voeren dan vaak mee met een volgende ronde. In de natuur gebeurd dit ook bij Turquoise tangara’s. Ik heb wel eens een seizoen een koppel Tangara schrankii’s samen met een koppel tangara mexicana’s gehouden en dit ging goed. Wel is het dan verstandig op meerder plaatsen te voeren. Het is echter heel belangrijk om tijdens het koppelen van meerdere vogels deze goed in de gaten te houden. Tangara’s accepteren niet zonder meer soortgenoten of andere tangara soorten. Bij het koppelen van tangara’s is het verstandig enkele stelregels in acht te nemen om ongelukken te voorkomen. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er door stress of vechten binnen korte tijd vogels dood liggen.

Plaats tangara’s altijd tegelijk in een voor alle vogels onbekende kooi of vlucht. Dus niet een vogel bij een vogel die al gewent is in een bepaalde kooi. Wanneer u dit wel wilt is het verstandig de vogels enkele dagen aan elkaar te laten wennen door de hokken te scheiden d.m.v. gaas o.i.d. zodat ze elkaar kunnen zien. Zelfs als u dit doet is het goed oppassen en moet u de vogels na het koppelen zeker een tijdje in de gaten houden.

 Status/ Wetgeving: In gebied van afkomst geen zeldzame vogel.

 Aanvullende opmerkingen

 Literatuur/ links:

Speciaalclub vruchten en insectenetende vogels

www.planetofbirds.com

www.wikipedia.com

 

 Tanagerbreeders.nl 2013

Heeft u aanvullende informatie en wilt u dat dat hier ook geplaatst wordt? Mail het naar info@tanagerbreeders.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.